Fredag, 5. november ble den årlige kulturdagen på Jessheim videregående skole feiret med suksess. Det var spennende mat i kantina, foredrag om FN ved europalinja og hele skolen var fylt med skjønne folkedrakter. Vi har intervjuet tre stolte bærere av sine folkedrakter.
Den store catwalken i kantina var selve høydepunktet under kulturdagen. Her fikk vi se folkedrakter fra hele verden. En av folkedraktene var Oskar Hætta i 1STE sin samiske kautokeinokofte. Han forteller at koften hans er spesiell både i utforming og betydning.
– Denne koften er fra Kautokeino og er en av de mer dekorerte koftene. Den er laget av en god venn av familien i Kautokeino og er derfor av stor betydning. I tillegg er jeg veldig stolt av å være same og å ikke minst vise at jeg er same. Det er jo også derfor jeg bruker den. Jeg fikk den til konfirmasjonen min og den har en spesiell plass i hjertet mitt.
Forskjell på koftene
Oskar legger til at det er stor forskjell på koftene etter hvor de kommer fra. Akkurat som norske bunader er koftene veldig forskjellige. Unni Lundstedt, lærer på studiespesialisering, hadde på seg sin lyngenkofte fra Troms på kulturdagen. I likhet med Oskar er hun veldig stolt av å bære den.
– Betyr mye
Det var ikke bare Norden som var representert på catwalken. For Lisa Teresa De La Fuente Lizama i 2MDD var det første gang hun tok i bruk sin chilenske traje huasa.
– Folkedrakten min representerer en bondekultur. Den kan minne litt om et cowboy-antrekk, men er en festdrakt. Folkedrakten betyr mye for familien min og derfor betyr den veldig mye for meg også. Jeg synes den er kjempefin.
Det var i tillegg til disse tre draktene, utrolig mange andre fine folkedrakter fra mange ulike land. Vi i skoleavisa synes kulturdagen er et veldig hyggelig arrangement.